Folding@home er et prosjekt som er administrert i fra Stanford University, som er et anerkjent sted for forskning i USA. I korthet går det ut på at dersom mange nok låner vekk litt av sin datamaskinkraft som ikke blir benyttet til egne gjøremål, vil Standford få tilgang til regnekraft som tilsvarer mange supercomputere.

Hva bruker så Stanfort all denne regnekraften til? Denne teksten er hentet i fra deres nettside og forklarer det hele :

What is protein folding?
Proteins are biology’s workhorses — its "nanomachines." Before proteins can carry out these important functions, they assemble themselves, or "fold." The process of protein folding, while critical and fundamental to virtually all of biology, in many ways remains a mystery.

Protein folding is linked to disease, such as Alzheimer’s, ALS, Huntington’s, Parkinson’s disease, and many Cancers
Moreover, when proteins do not fold correctly (i.e. "misfold"), there can be serious consequences, including many well known diseases, such as Alzheimer’s, Mad Cow (BSE), CJD, ALS, Huntington’s, Parkinson’s disease, and many Cancers and cancer-related syndromes.

You can help scientists studying these diseases by simply running a piece of software.
Folding@home is a distributed computing project — people from throughout the world download and run software to band together to make one of the largest supercomputers in the world. Every computer takes the project closer to our goals. Folding@home uses novel computational methods coupled to distributed computing, to simulate problems millions of times more challenging than previously achieved.

Jeg begynte selv å “brette proteiner” for 3 uker siden, og merker ikke engang at jeg gjør det. Har startet programmet, som ligger og går i bakgrunnen, og bruker av cpu kraften når jeg ikke trenger den selv.

Gjengen hos Stanford har gjort et sjakktrekk i å gjøre det mulig å “konkurrere” i hvem som yter mest. De tildeler poeng for hver utført arbeidsoppgave etter en fastlagt skala, og at enkeltpersoner kan slå seg sammen i lag å se hvem som er best. Norges desidert største lag er Hardware.no (som hvem som helst kan bli medlem av), som har sitt utspring i fra diskusjonsforumet med samme navn. For tiden ligger laget på 27. plass i verden over største bidragsyter, og det er en prestasjon.  Jeg er selv blitt bitt av basillen, og har satt meg som mål å bli blant de 100 beste i dette laget. Foreøpig ligger jeg på 241 plass, men stiger raskt. Jeg regner med å nå topp 100 innen mai 2010. Dere kan følge min fremgang her.

Nå utfordrer jeg deg å slå meg i proteinbrettingen, ikke bare får du muligheten til å være bedre enn meg, du gjør faktisk en innsats for en bedre verden i samme slengen. Sleng inn en kommentar dersom du tar utfordringen, og gi en link til brukernavn/statistikk så ser vi hvem som blir best. Ja, jeg har 3 uker forsprang, men året er knapt begynt så det er god tid å ta meg igjen.  For de som kjenner meg personlig, så lover jeg en halvliter til de som er foran meg pr 31.12.10, for de andre lover jeg ikke annet en heder og ære.

One Response to “Folding@home – Gi litt CPU kraft til forskning”

  1. Arne Johansen Says:

    Har nå foldet i et par år – har ikke hovedmaskinen på folding 24/7 som jeg gjorde i begynnelsen, men jeg bidrar gjevnt og trutt, og ligger nå an til å straks passere en ny milepæl, nemlig 10 000 000 points.

    Bidraget mitt er nok ikke så stort, men jeg føler iallefall at jeg bidrar litt til forskning, og blir vi mange nok får det nok bra effekt.

Leave a Reply